Ole Jacob utdanner seg til helsefagarbeider
Lurer du på om du skal ta fagbrev som helsefagarbeider? – Gjør det, er Ole Jacobs klare anbefaling.
Tekst: Hilde Aas Rønningen
Ole Jacob Remme (34) har opprinnelig svennebrev som tømrer, men valgte etter noen år å bytte ut hammer og sag med omsorg og relasjonsbygging. Det har han ikke angret på! Nå har han vendt tilbake til skolebenken for å styrke kompetansen sin ved å bli helsefagarbeider.
Trives godt med mennesker
Det var ingen fersking som begynte på Folkeuniversitetet i januar 2023. Ole Jacob startet allerede i 2012 å jobbe i en omsorgsbolig med rus og psykiatri. Det tok ikke lang tid før han kjente at dette var noe han trivdes svært godt med. Etter kort tid ble snekkeryrket lagt på hylla for godt.
– Jeg startet jo egentlig på snekkerlinja fordi jeg var lei skolen, sier Ole Jacob. Hvis jeg kunne gått tilbake i tid, hadde jeg nok ikke blitt snekker.
– Du er nok ikke alene om å tenke slik, sier helsefaglærer May Beck. – Man starter jo i veldig ung alder å ta ulike retningsvalg. Det er ikke mange som har bestemt seg for hva de vil jobbe med på det tidspunktet i livet. Derfor er det godt at det er mulig å endre kurs litt senere.
I dag jobber Ole Jacob i Døgnbemannede Omsorgsboliger i Lier, i en bolig med fokus på psykisk utviklingshemming og utagering. I tillegg tar han ekstravakter i Asker kommune, der han jobber med tung rus og psykiatri.
– Jeg trodde vel aldri jeg skulle jobbe innenfor dette feltet. Men jeg har erkjent at jeg er svært interessert i menneskers atferd. Hvorfor er vi som vi er, og reagerer som vi gjør? Jeg er en rolig person, og kjenner at det er en egenskap som passer godt i forhold til mennesker som er psykisk syke, og kanskje også har en utagerende adferd..Min styrke er å bygge gode relasjoner.
Gir en styrket posisjon i arbeidslivet
– Jeg angrer på at jeg ikke tok utdannelse innenfor helse tidligere. Når jeg nå har valgt å sette meg på skolebenken igjen, er det for å øke kunnskapsnivået. Jeg vil gjerne være en ressurs i arbeidsmiljøet mitt. I tillegg vil det gi økt lønn og ikke minst vil jeg minst stå tryggere i arbeidslivet. Det har blitt et langt større fokus på formell kompetanse de siste årene. Jeg har selv vært i situasjoner der jeg har ikke har blitt prioritert på grunn av manglende kompetanse, til tross for lang erfaring, forteller Ole Jacob.
Hvordan har året, du er i ferd med å fullføre, vært?
– På den korte tiden jeg har gått på Folkeuniversitetet har jeg har lært mye. Det er et veldig ålreit miljø her. Vi er en lite gruppe, der alle blir sett og får mulighet til å dele fra egne praksiserfaringer. Slik får vi ulike perspektiver inn i undervisningen. Jeg synes spesielt det har vært spennende å lære mer hvordan kroppen henger sammen og fungerer.
Samtidig gruet jeg meg til å starte på skolebenken igjen. Årene fra ungdomskolen spøker fortsatt i bakgrunnen. Ville jeg henge med? Det har vært veldig oppløftende å komme hit. May er en dyktig lærer, som forklarer det vi skal gjennom på en god måte. Og så svarer hun raskt på meldinger! Det er enkelt og oversiktlig å henge med. Hvis jeg synes det er greit å begynne på skolen igjen, da kan alle klare dette, smiler Ole Jacob.
– Dessverre tror jeg det er mange som har en slik opplevelse med seg fra skolen, der manglende mestringsfølelse var en del av hverdagen, supplerer May: – Jeg har selv vært en skolesliter med dysleksi. Derfor er jeg svært opptatt av å legge til rette for at alle skal henge med. Her skal studentene tørre å spørre.
Fortsatt sulten på kunnskap
Ole Jacob synes det går overraskende fint å kombinere studier og jobb.
– Jeg jobber faktisk mer enn noensinne. Har tatt på meg ekstra nattevakter, i tillegg til vanlig jobb.
Nå venter eksamen i november, og deretter en praktisk prøve, så er helsefagarbeidertittelen sannsynligvis i boks. – Men, smiler Ole Jacob: Jeg overrasker kanskje mest meg selv når jeg sier at jeg har lyst til å utdanne meg videre. Til tross for at jeg har vært så skolelei, kunne jeg tenke meg å fortsette med en bachelor i psykologi, med vekt på adferdsanalyse. Det kunne vært spennende!
------------
Les også om Akram som ble helsefagarbeider
Dette gjør en helsefagarbeider
Helsefagarbeiderens oppgave er å bidra med pleie og omsorg til ulike pasientgrupper. Du hjelper pasienten/brukeren med daglige gjøremål som personlig hygiene, klesskift og måltider, i tillegg til å gi behandling. Du vil også ta deg av de pårørende til den som er syk eller pleietrengende.
Helsefagarbeideren jobber ved somatiske eller psykiatriske sykehus, barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger, alders- eller sykehjem, i de hjemmebaserte tjenestene eller i kommunens helse- og sosialtjeneste.
Helsearbeiderfaget
Har du noen års erfaring innen helse? Kunne du tenke deg å ta fagbrev? Da er dette kurset for deg. Etter dette kurset kan du ta praksiskandidateksamen på vei mot fagbrevet.