Kurs og utdanninger på flere nivå
Hos Folkeuniversitetet kan du velge mellom kurs og utdanninger på flere utdanningsnivå. Er du usikker på hvilket nivå som er riktig for deg, kan du lese mer om de ulike nivåene her.
Språkkurs
Folkeuniversitetets språkkurs følger den Europeiske nivåskalaen som går fra A1-C1 nivå. På denne skalaen er A1 nivå, nybegynner kurs, og passer for deg som ikke kan språket fra før. C1 nivå er det høyeste nivået du kan oppnå.
Mer om nivåskalaen til språk kan du lese om her.
Ønsker du å teste ditt nivå i språk, kan du ta vår språktest her.
Fagkurs
Dette er kortere kurs som passer bra for deg som ønsker å lære mer om et spesifikt tema. Folkeuniversitetets fagkurs, ligger ikke på noen konkret utdanningsnivå, og passer for deg som har både kort og lang utdanning. Hvis du vil vil vite om kurs passer for deg, kan du lese mer under hvem er kurset for på hvert enkelt kurs.
Kortere fagkurs passer bra sammen med livslang læring, og er tilpasset kunnskaper og kompetanse arbeidslivet trenger.
Finn kurset som passer for deg her.
Kultur og fritidskurs
Folkeuniversitetet tilbyr også kultur og fritidskurs. Disse kursene er ikke like knyttet til arbeidslivet, men du kan også finne arbeidsrelevante kurs der, hvis du jobber i kreative fag, eller kulturfag. Disse kursene ligger ikke på noen utdanningsnivå, og hvem kursene passer for, kan du lese mer om under hver kurs.
Denne kurskategorien inneholder også kurs og arrangementer for seniorer og pensjonister. Her kan du finne både foredrag, turer, kurs og konserter.
Les mer om seniortilbudet og kultur- og fritidskurs her.
Kurs og utdanninger på videregående skole-nivå
Flere av kursene til Folkeuniversitetet er på videregående skole-nivå. Disse kursene følger offentlig læreplan i fagene, og skal forberede deg til eksamen i programfag og studieforberedende fag.
Generell studiekompetanse
For å kunne ta utdanning på universitet- eller høyskolenivå, trenger du generell studiekompetanse fra videregående skole.
Hos Folkeuniversitetet kan du ta fag som hjelper deg å oppnå generell studiekompetanse gjennom 23/5 regelen.
For å få generell studiekompetanse med 23/5-regelen må du oppfylle tre vilkår:
- Du må fylle 23 år eller mer det året du søker om opptak.
- Du må dokumentere at du har fullført og bestått alle de seks studiekompetansefaga.
- Du må dokumentere minst 5 års arbeidspraksis og/eller utdanning.
Hos Folkeuniversitetet kan du ta kurs i alle de seks studiekompetansefagene. Disse vil forberede deg til eksamen i faget. Bestått eksamen vil gi deg den kompetansebevis på at fagene er fullført.
Les mer om studiekompetansefagene.
VGS, fag- og svennebrev
Hvis du ønsker yrkesfaglig utdanning på videregående skole-nivå, har du flere valgmuligheter.
Dersom du har eller ønsker praksis fra et fagområde, for eksempel helsesektoren, kan du oppnå fagbrev som praksiskandidat etter å ha samlet 5 år (fulltid) relevant praksis i faget. Da trenger du å først ta en teoretisk eksamen i programfaget. Med bestått teoretisk eksamen og nok praksis, kan du søke om å gå opp til fag/svenneprøve hos din fylkeskommune.
Hos Folkeuniversitetet kan du ta teoretisk kurs som forbereder deg til den teoretiske eksamenen i faget. Eksamen er det fylkene som arrangerer, og du må selv melde seg opp til eksamen i ditt fylke.
Vi anbefaler at du har minimum et års erfaring fra faget, før du melder deg på et kurs hos Folkeuniversitetet. Grunnen til det er at det vil være lettere for deg å forstå teoretiske problemstillinger, når du også har praktisk erfaring. I tillegg bør du mestre norsk språk på minimum B1 nivå.
Du kan også oppnå fag/svennebrev, eller autorisasjon i et fag, ved å ta videregående opplæring ved først å fullføre kurs på videregående skole, så gå ut som lærling. Da må du først ta kursene på Vg1 nivå, så Vg2 nivå. Når disse kursene er ferdig, og du har tatt eksamen, kan du søke om læreplass hos en bedrift eller i offentlig sektor. Etter fullført lærlingetid kan du gå opp til fagprøven, eller søke om autorisasjon.
Hos Folkeuniversitetet kan du ta kurs på Vg1 og Vg2 nivå i noen fag. Hvilke fag ser du oversikt over her.
Eksamen på Vg1 og Vg2 nivå, arrangeres av fylkene, og du må selv melde deg opp til eksamen.
Se oversikt over alle yrkesfaglige kurs på videregående skole-nivå.
Mesterutdanningen
Har du fagbrev i et håndverksfag, kan du ta høyere yrkesfaglig utdanning via mesterbrevordningen. Alle kurs i mesterutdanningen følger læreplanen i mesterfagene fra Mesterbrevnemnda.
Mesterbrev er i mange bransjer et krav for bedrifter å ha, blant annet må entreprenører ofte ha ansatte med mesterbrev for å kunne delta i anbudsprosesser. Mesterbrev er også et kvalitetsstempel som gir trygghet til din bedrifts kunder.
Mesterbrevutdanningen er en form for lederutdanning, og gir deg kompetanse til å drive bedriften og prosjektet på en faglig og god måte. Utdanningen er delt opp i to moduler, der bedriftsledelse er den første modulen. Denne modulen er lik for alle fag. Den andre modulen er faglig ledelse innen et av syv fagområder. Denne modulen og gir deg kompetanse til faglig ledelsen innen ditt fagområde.
Folkeuniversitetet tilbyr mesterutdanning i alle fagområder. Se kurstilbud her.
Fagskolen
Ønsker du høyere yrkesfaglig utdanning, som ligger på nivå mellom videregående skole og Universitetets- og høyskolenivå, passer fagskoleutdanning for deg.
Hos fagskolen kan du ta toårig utdanning som også gir studiepoeng. Fagskoleutdanningene bygger videre på din yrkesfaglige kompetanse fra videregående skole-nivå, og du må ha et relevant fagbrev for å kunne søke. Hvilke opptakskrav som finnes, kan du lese mer om under hver utdanning.
Utdanningene på fagskolen er spesielt tilpasset hva man trenger av kunnskap på arbeidsplassene i de ulike sektorene. Utdanningene gir deg et godt grunnlag, og kompetansen du tilegner deg er etterspurt i arbeidslivet.
Du søker om opptak til fagskoleutdanninger via Samordnet opptak. Fristen er 15. april hvert år.
I tillegg tilbyr Fagskolen noen enkeltemner.
Les mer om Folkeuniversitetets fagskole sitt tilbud her.
Ulike undervisningsformer
Hos Folkeuniversitetet kan du velge mellom flere typer undervisningsformer, klasseromsundervisning, digital undervisning, kombinert undervisning og nettbasert.
Se hva som passer for deg
Ler mer her og finn ut kva som passer for deg.
Om undervisningsformer